Lezing over De archeologische sporen van de Vikingaanvallen

 

Plaats:             Cultuurhuis Pater Dekker, H.A. Lorentzstraat 20, 6961 XL Eerbeek.

Datum:           Maandagavond 29 januari 2024, aanvangstijd 19.30

Spreker:          Michel Groothedde, archeoloog bij Erfgoed Centrum Zutphen.

Wat gaat de heer Groothedde vertellen? Hier volgt zijn relaas:

 

 

“In de lezing ga ik, stadsarcheoloog Michel Groothedde, in op de bijzondere archeologische vondsten die de afgelopen decennia zijn gedaan in Zutphen en omstreken en die de aanwezigheid van Vikingen in ons gebied aantonen. Wat is er zoal gevonden? Wat was er in Zutphen dat de Vikingen aantrok om te plunderen en moorden? Wie had het hier voor het zeggen? Waar verbleven de Vikingen tijdens hun plundertochten? Waarom plunderden en moordden ze eigenlijk en hoe kwamen ze hier terecht? En als laatste: wat waren de gevolgen van de Vikingaanval op Zutphen? In de lezing wordt ook ingegaan op recente vondsten in de gemeente Brummen, Voorst en in het dorp Warnsveld.
Het belooft een spannend en boeiend verhaal te worden”.

Aandachtspuntje: Wanneer u van plan bent de lezing te bezoeken, graag even aan mij opgeven dat u komt. We willen graag in een vroeg stadium beslissen of we de grote zaal gebruiken of een kleinere. Dit om onnodige stookkosten uit te sparen, snapt U?

Graag opgeven voor 21 januari.

U kunt zich aanmelden via mijn e-mail adres: w.klomp10@kpnplanet.nl , via mijn mobiel nummer 06- 10766993 of via: Zie hieronder.

 

Verslag van de avond

 

Maandag 27/1/24 was de zeer boeiende lezing over de Vikingen, of zoals spreker de heer Groothedde van het Erfgoedcentrum Zutphen het omschreef: “Crime scène Zutphen”. En een slagveld was het!  
 
De zaal was gevuld met aandachtige luisteraars, er was een goede opkomst met ca 64 aanmeldingen.
 
Zie info op  
www.archeologieopdekaart.nl/vroege-middeleeuwen/zutphen/pointofinterest/detail
 

Op de foto het openingswoord door onze voorzitter Jan Loonstra.