Verslag van lezing over Paarden en Dierengeneeskunde

Op maandagavond 8 september 2022 heeft de Werkgroep Lezingen van onze vereniging een lezing georganiseerd over Paarden en Diergeneeskunde, door de Eerbeekse dierenarts Mariëtte Zonderland, bekend van radio en tv. Dit onderwerp valt onder contemporaine geschiedenis, dat wil zeggen dat het over de huidige tijd gaat.

Willem Arentsen, die samen met Myrian d’Anjou de Werkgroep Lezingen vormt, legt bij aanvang uit waarom zij dokter Zonderland uitgenodigd hebben voor de lezing: in de provincie Gelderland lopen de meeste paarden van heel Nederland rond. Dierenarts Zonderland gaat in haar stoel zitten en begint haar verhaal.

                                                  ------------------------------------

                                                                              Loopbaan

Mariëtte is sinds 1975 dierenarts en begint haar loopbaan bij dr. De Jong in Velp. Het was toen veel improviseren en ze werden vaak naar Burgers’ Dierenpark in Arnhem geroepen. Dat was een hele leerzame periode, want de dierentuin beschikte over een operatiezaal, heel bijzonder. In 1980 begon ze in Eerbeek haar eigen praktijk en was benieuwd hoeveel klandizie ze zou krijgen op haar eerste spreekuur: één hond! Dat is beter dan geen hond. Dat werd allengs beter en ze moest ook vaak voor spoedgevallen helemaal naar Hoenderloo. Langzamerhand kreeg ze meer personeel. Ze is toen bekend geworden door een serie bij T.V. Gelderland en R.T.L. 4. In 2008 heeft ze de praktijk verkocht aan  de Graafschap Dierenartsen in Vorden. Die had veel dependances, met ongeveer 100 medewerkers.

                                                                        Na de praktijk

Na het opgeven van haar praktijk is ze verhuisd naar Leuvenheim. Aangezien er een enorm tekort aan dierenartsen was, is ze als zzp-er aan de slag gegaan op verschillende plaatsen. Vervolgens werd ze dierenarts en dopingarts bij wedstrijden. Zo iemand mag geen eigen praktijk meer hebben. Na het voetbal, gaat in de paardensport het meeste geld om. Daarom moeten de paarden gecontroleerd worden om de wedstrijd eerlijk te laten verlopen en ook voor de gezondheid van de dieren. Er wordt een urine- en bloedtest afgenomen. Een paard heeft 40 liter bloed, dus die kan wel een paar buisjes missen. Bij een positieve uitslag kan  een paard twee jaar geschorst worden. Wanneer een dier positief getest is, wil dat nog niet altijd zeggen dat er doping in het spel is. In sommige diervoeders kunnen verboden stoffen zitten, b.v. papaver.

Na de pauze leest Mariëtte Zonderland een zelf geschreven verhaal voor over een Shetland pony bij het voetbalveld van Oeken. De pony was de mascotte van een elftal en mocht mee naar binnen bij De Vroolijke Frans en kreeg daar wat te drinken om de overwinning te vieren. Bij dit café is alles mogelijk. Zij vertelde ook nog dat een melkboer in Nederland een Russisch paard had, dat stopte bij het café. Een paard is een gewoonte dier.

Het was een leerzame lezing over de huidige tijd. Er hadden iets meer toehoorders kunnen zijn.

  • Verslag van: Willem Klomp