Interessante websites voor de regio

OHV De Marke

Facebook pagina OHV De Marke - Bezoek onze Facebook pagina

Buurt- en zusterverenigingen

Verenigingoudapeldoorn - Site van de vereniging Oud Apeldoorn.

Apeldoorn, cultuurhistorie - Erfgoed, archeologie, monumenten en cultuurhistorische analyses in de gemeente Apeldoorn.

Brummen, cultuur - Dit is de virtuele ontmoetingsplaats voor culturele organisaties, instellingen, verenigingen en belangstellenden in de gemeente Brummen.

Dorpsraad Beekbergen - Site van de dorpsraad Beekbergen, Afdeling plaatselijke geschiedenis.

Oudheidkundige Kring Rheden Rozendaal - Site van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal. De archieven en verzamelingen zijn opgeslagen en te raadplegen in het Gelders Archief in Arnhem.

HV De Elf Marken - Site van de Historische Vereniging De Elf Marken te Gorssel.

HV Steenderen - Site van de Historische Vereniging Steenderen.

Historische Vereniging Voorst -  Zeker van belang voor het dorp dat in twee gemeentes ligt: Klarenbeek.

Historie Zutphen - Site van de historische vereniging Zutphen.

 

Plaatselijke en regionale informatie

Coda Apeldoorn - Archief, Bibliotheek en Museum van de gemeente Apeldoorn. Archieven en verzamelingen (Gelderlandcollectie) in de afdeling Archief en Kenniscentrum.

Bibliotheek Brummen Voorst - Van belang voor de gemeente Brummen en Voorst. Ook historische boekwerken hier aanwezig. Wanneer hier een werk niet aanwezig is, wordt u verwezen naar de Gelderse Wetenschappelijke Bibliotheek “Het Rozet” in Arnhem. Soms staat er een rode streep met daarbij de tekst “uitgeleend”. Dat hoeft niet waar te zijn. Boeken die niet uitgeleend worden, hebben ook deze aanduiding. Ze zijn wel ter inzage bij de instelling zelf.

Gelders Archief - Overheidsarchieven van provinciale instellingen en particuliere archieven. Genealogische gegevens van de hele provincie. Wat Loenen betreft, het huisarchief van ter Horst.

Nationaal Archief - Den Haag is wel een eind weg, maar in het Nationaal Archief is ook veel informatie te vinden over onze streek. Toets onder het kopje “onderzoeken” bijvoorbeeld maar eens de zoekterm “Brummen” in.

Delpher - Hier zijn gedigitaliseerde kranten en tijdschriften te vinden, o.a. Apeldoornse Courant, Zutphense Courant en Arnhemse Courant.

Erfgoedplatform Apeldoorn - Samenwerkingsverband van cultuurhistorische organisaties in de gemeente Apeldoorn, waarbij ook onze vereniging aangesloten is.

Collectie Gelderland - Op CollectieGelderland vindt u in totaal ruim 500.000 voorwerpen van musea, archieven, bibliotheken, kastelen, historische verenigingen en andere (erfgoed)organisaties uit Gelderland.

Erfgoed Gelderland - Erfgoed Gelderland zet zich in voor de Gelderse historische verenigingen en ondersteunt hen bij projecten, processen en beleid. Heeft u een vraag over fondsen, subsidies, publicaties, digitalisering, geschiedschrijving of anderszins? Vraag het ons gerust!

Gelderland in Beeld - Op deze site vindt u ca. 60.000 ansichtkaarten, foto's, kaarten en gravures met topografische afbeeldingen uit de provincie Gelderland, waaronder zo'n 4000 afbeeldingen van Gelderse kastelen.

Mijn Gelderland - Welkom op mijnGelderland! Deze website vertelt de geschiedenis van Gelderland, in canons, routes, specials en losse verhalen. U vindt hier ook dé culturele agenda van Gelderland en een overzicht van de bijbehorende culturele en historische organisaties.

Erfgoedcentrum Zutphen - De archieven en verzamelingen van de gemeente Brummen zijn ondergebracht in het Erfgoed Centrum in Zutphen. Het Regionaal Archief Zutphen is hier een onderdeel van. De organisatie heeft ook een historische bibliotheek.

 

Sites die een bepaald onderwerp behandelen

Bekenstichting - Site van de Bekenstichting, stichting tot behoud van Veluwse sprengen en beken.

Genealogie - Behalve nieuws over stamboomonderzoek en de beschikbaarheid van gegevens op een veelheid van websites, biedt deze site ook informatie over computerprogramma’s, hoe een onderzoek naar de eigen familie te starten en waar men archieven en historische, geschied- en heemkundige verenigingen kan vinden.

Niek Grupstra, scriptie Kenniscentrum Landschap RUG - Prothocoll van Loenerbosch; Verandering in landgebruik en -beheer in de marke van Loenen en Zilven 1595 – 1893; doctoraalscriptie van Niek Grupstra, Rijksuniversiteit Groningen, 2012.

Stichting IJsselhoeven - De stichting zet zich in voor het ‘behouden, benutten en bewonderen’ van de hoeven en de erven. IJsselhoeven zijn de karakteristieke T-boerderijen en erven in de IJsselvallei. De stichting voert projecten uit die tot doel hebben om zowel boerderij als erf te behouden voor de toekomst. Ook gaat het om cultuurhistorie, agrarisch erfgoed, de verhalen en gebruiken in de IJsselvallei.

Elze Luikens - Dr. Elze Luikens was geschiedenisleraar in Apeldoorn en behandelt hier de escapades van Napoleon met een link naar Gelderland.

Oorlogslevens - Oorlogslevens is het startpunt voor uw zoektocht naar personen tijdens de tweede wereldoorlog op basis van beschikbare bronnen.

Topo Tijdreis - Topografische kaarten van 1815 tot heden van heel Nederland, inclusief ons gebied uiteraard. Schuiven met de tijdlijn.

De Wereld van Gajus - In de 2e wereldoorlog heeft Het huis te Eerbeek dienst gedaan als kinderhuis. Ruud Jansen was een van de kinderen die daar toen opgevangen is. Op deze site vertelt hij over zijn wederwaardigheden in Eerbeek. Het Huis te Eerbeek wordt genoemd, huize Calluna Alba (Polweg 14) en een relaas hoe de Gestapo toesloeg in Eerbeek.

Wie was Wie? - Ga op zoek naar je voorouders, doorzoek oude documenten en bekijk het origineel.

Het Beekbergerwoud - Het Beekbergerwoud. Dit boek is een uitgave van onze vereniging en geschreven door H. van Lohuizen in 1980. De Heer Wilbrink heeft de afbeeldingen ingekleurd.